Subvencions per a Smart Cities

No són poques les ciutats i els municipis que es troben en ple procés de digitalització i canvi cap a un model smart. Cada cop s’implementen més sistemes i solucions per a poder millorar el nivell de vida dels ciutadans i garantir el seu benestar. Tot i així, l’aplicació i recerca de noves tecnologies en el camí cap a la Smart City suposa una inversió que moltes administracions temen que no podran assolir.

 

Per tal de no quedar enrere en aquesta autèntica cursa tecnològica i digital, és important saber que les diverses institucions nacionals i internacionals han posat en marxa importants programes de subvenciones i ajuts:

 

-El Fons Europeu per al Desenvolupament Regional: El FEDER és el fons europeu destinat a eliminar les diferències de desenvolupament entre regions dins Europa. Un dels seus principals eixos d’acció és la implementació de nous models digitals. Alguns municipis espanyols han avançat cap a un model smart gràcies als ajuts europeus del FEDER.

En el marc del programa FEDER 2014-2020, amb la finalitat de promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, es prioritzen les inversions en els àmbits de la innovació i el coneixement, el dinamisme empresarial i l’economia verda.

 

-Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat: També conegudes com EDUSI, aquests ajuts, derivats directament del FEDER, estan destinats a projectes de digitalització i modernització que tinguin com a objectiu aconseguir un model urbà sostenible.

El canvi cap a un model smart a les ciutats i municipis implica, en la gran majoria dels casos, una millora pel medi ambient (estalvi energètic, de recursos...), convertint les EDUSI en un gran aliat per a iniciar el camí cap a la transformació digital.

 

-Destinacions Turístiques Intel·ligents:Es tracta d’una iniciativa europea i nacional que comportarà una inversió de més de 70 milions d’euros. Aquests ajuts econòmics suposaran, en certs casos, fins el 80% del cost del projecte en qüestió. La iniciativa DTI ajudarà a la realització de 25 projectes de digitalització a tots els nivells, a 9 comunitats autònomes diferents.

 

-Els ajuts estatals i autonòmics al desenvolupament de ciutats i municipissuposen un altre important impuls. Els governs autonòmics i altres institucions destinen una part important del pressupost a garantir un desenvolupament dels seus municipis, com és el cas d’Andalusia, on recentment s’han destinat més de 8 milions d’euros a projectes smart city a municipis de menys de 20.000 habitants.

La Diputació de Barcelona és també un bon exemple de suport a la inversió municipal en projectes smart, en posar en marxa un programa de subvencions per instal·lar plataformes digitals de consulta ciutadana. L’Ajuntament de Torrelles de Foix va aconseguir així aplicar en l’àmbit municipal l’eina de comunicació Comunicat-i.

D’entre les seves iniciatives, destaca INTERREG EUROPE, un programa Smart Region orientat a accelerar els processos de comunicació i digitalització de les regions properes a les grans metròpolis europees.

 

L’ús i aplicació de sistemes digitals i noves tecnologies senyala el camí a seguir per les administracions nacionals i internacionals, que inverteixen cada vegada més en la implementació d’eines com Comunicat-i, creades per a millorar la comunicació dels ciutadans i les administracions, agilitar els processos quotidians i introduir els municipis en l’era de les Smart Cities.

Comparte: