Millors aplicacions TIC, per una Smart City

Les aplicacions TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) han començat a obrir-se pas al món urbà i cada cop més Ciutats Intel·ligents o Smart Cities utilitzen les seves aplicacions per tal de millorar la seva eficiència.

Moltes d’aquestes APPs incentiven la ciutadania col·laborativa, ja que la participació ciutadana es bàsica en aquest tipus d’aplicacions i gràcies a aquesta es possible augmentar la eficiència, la sostenibilitat i la comunicació. Primer de tot perquè disposem de més informació, aquesta és de primera mà i un cop analitzada podem treure conclusions molt més adaptades a la realitat. I segon perquè tenim un canal directe de comunicació entre dues parts interessades ja sigui, entre ciutadans, entre ciutadans i institucions o entre institucions.

D’aquestes Apps cada cop n’hi ha més i aquí us mostrem un recull de les més interessants que hem analitzat:

  • AlertCops: una APP creada pel Ministeri d’Interior que ens permet connectar d’una manera ràpida i eficaç amb la policia. Té varies funcionalitats amb les quals s’agilitza aquesta comunicació com els avisos geolocalitzats, un xat amb connexió directe o compartir la teva localització a temps real.

 

  • YgualeX: es un espai digital creat per facilitar la divulgació, conscienciació i col·laboració de tot el que respecte a la violència de gènere. Representa una iniciativa col·lectiva per involucrar a tota la societat, associacions, institucions, forces de seguretat, justícia i mitjans de comunicació a través de solucions digitals en la lluita contra la violència de gènere. 

 

  • Nexar: es una APP enfocada al trànsit amb la qual pots gravar tots els teus recorreguts, notificar qualsevol incidència a la comunitat, compartir informació d’interès i informar-te del que passa a les carreteres del teu voltant, entre d’altres coses. Amb l’ajuda d’un gadget aquesta APP incentiva la comunicació entre conductors per fer fluir el trànsit d’una manera més segura.

 

  • Vecinos conectados: aquesta aplicació Xilena basa la seva activitat en resoldre les incidències que poden ocórrer al nostre entorn. Basa el seu model d’actuació en la ciutadania col·laborativa ja que els ciutadans son els que informen de les incidències que es poden anar trobant al seu barri o municipi.

 

  • Bústia ciutadana: aplicació que permet reportar a l'Ajuntament de Barcelona qualsevol incidència que es detecti en algun punt de la ciutat. És molt fàcil de fer servir i permet fer un seguiment de l’estat i la resolució de la incidència reportada.

 

  • Comunicat-i: es una APP que permet al ciutadà tenir un canal de comunicació directe amb el seu ajuntament. Ja sigui per reportar incidències a través d’imatges geolocalitades i amb descripció. O opinar sobre noves iniciatives municipals a través de la resposta d’enquestes llençades des de l’ajuntament. O simplement per estar informat sobre tot el que passa al teu municipi ja que Comunicat-i també és un canal d’informació.

 

La conclusió que traiem d’aquest breu anàlisis es que la participació ciutadana cada cop és més necessària i tenint com a fil conductor els smartphones, que ens proporcionen tecnologia i immediatesa, podem arribar a la ciutadania de forma molt més àgil. I d’aquesta manera fer més eficient, sostenible i segur el nostre entorn.

Comparte: